СЪВСЕМ НАБЛИЗО СТАВАТ ЧУДЕСА, В БЕРКОВИЦА…НЕ

В сайта „Новините от Монтана“ днес четем, че : Камбанен звън огласи  за първи път днес най-малкото село в община Монтана – Войници. Видинският митрополит Даниил , свещеници от района и над 100 миряни се събраха за освещаването на новия храм „Св. Георгий Победоносец”. „Успяхме да сбъднем мечтата на поколения християни от селото”, каза кметът Златко Живков.  Първата копка за храма е направена през 2015 г. Голямото дело започна  с дарения, общината също участва във финансирането на строителството. През 2018 г. Дирекцията по вероизповедания отпусна 30 хиляди лева за  довършване на три черкви – в  Трифоново, Войници и Белотинци. Името на черквата във Войници не е избрано случайно.  Светецът-патрон е почитан от  жителите на селото, тъй като във Войници още от римски времена е имало крепост, от която войни на императора наблюдавали ставащото по река Бучка.
Уникалният иконостас от светло дърво е дело на резбаря Чавдар Антон, сводът и стените   изографиса  руската художничка Елена Адамова. Тя е изписала и храма в село Трифоново, осветен през миналата година, а в България – общо 15 храма.
На 8 ноември  тържествено ще бъде осветен новия храм  в с. Долна Рикса. Довършва се и черквата в с.  Крапчене, последно от 23-те села в общината, в което все още няма действаща черква. .

Вашият коментар

Follow by Email
LinkedIn
Share