ЗАПОЧВА ЧИСТКАТА НА ЗАМ.МИНИСТРИ, ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ И МИЛИЦИОНЕРИ ПО МЕСТА…

Според някои коментатори служебният кабинет би прибегнал до „реваншизъм“ спрямо предната власт. Това е понятие с не много ясно значение, но така или иначе то предполага мащабна смяна на хората на най-високи позиции.

На първо място, със сигурност трябва да се очаква това да засегне заместник-министрите. Сред тях в момента има ярки политически лица, като може би най-емблематичният пример е зам.-регионалният министър Николай Нанков, който се превърна в неизменна част от интериора на прословутата джипка на Бойко Борисов.

По закон зам.-министрите се назначават еднолично от премиера.

При нови правителства се избират, естествено, и нови началници на кабинети от министрите.
И областните управители обикновено са политически лица и подлежат на смяна. Те се определят с решения на Министерския съвет (МС). „Губернаторите“ имат известна роля и в изборния процес, което е допълнителен мотив за новия кабинет да им посегне.

Назначението на Бойко Рашков за министър на вътрешните работи в кабинета „Янев“ изглежда като много силна заявка за интервенция в това ведомство.
Организацията на изборите и най-вече на реда и законността по време на вота зависи до голяма степен от МВР. Затова и почти сигурна изглежда смяната на най-висшата професионална фигура там – главния секретар. От 2018 г. длъжността се изпълнява от Ивайло Иванов.

Главният секретар по закон се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Той може да бъде сменен лесно при желание, защото не е специално защитен от закона, за разлика от ръководителите на спецслужби.

Иванов на моменти по време на протестите срещу правителството и главния прокурор през 2020 г. влезе в остра конфронтация, включително с президента, заради действията на силите на реда.

Би могло да се очакват смени и на по-ниските професионални нива в МВР. На първо място, разбира се, говорим за шефовете на областните дирекции. Друг е въпросът с кои могат да бъдат заменени те, така че да се гарантира качествена промяна – все пак говорим за един вид вътрешни рокади.
Дирекциите „Вътрешна сигурност“ и „Инспекторат“ в МВР също следва да се наблюдават. 

Показателно е, че още в първия министерски ден на Рашков от пресцентъра му съобщиха, че с негова заповед е освободен от длъжност административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта е на основание чл. 106, т. 6 от Закона за държавния служител /поради придобито право на пенсия/.

Вашият коментар

Follow by Email
LinkedIn
Share