ГРОБАРИТЕ КУПУВАЛИ НАЙ МНОГО ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ

Министерството на вътрешните работи (МВР) е успяло да спре в голяма част купуването на гласове за изборите на 11 юли, пише днес Дневник. Това е основният извод след резултатите от проведената специализирана полицейска операция в периода 1 – 11 юли тази година, след която има над 100 образувани досъдебни производства, като схемите за купуване са били през кметове, фирми, представители на религиозни общности. Данните бяха изнесени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков и представители на вътрешното министерство.

„Данните от изборите показват, че купен вот или е нямало, или е снижен до минимум, като не се е отразил на крайния резултат на изборния процес“, обяви Рашков, който обясни резултатите с факта, че МВР не слугувало на нито една политическа партия и с действията си е демонстрирало реална деполитизация.

Рашков посочи, че в парламента в момента като депутати от ГЕРБ има двама бивши министри на вътрешните работи (бел. ред Младен Маринов и Христо Терзийски), които, когато са били на поста, са гарантирали победата на тази политическа сила. Той не пропусна да отбележи, че това е дало възможност на лидера на тази партия Бойко Борисов да използва любимата си фраза „Пак ги бих!“.

МВР не конкретизира дали и колко партии къде са се опитвали да купуват гласове, но уточни след въпрос, че ГЕРБ е купувала най-много. По думите на заместник-министъра Емил Ганчев министерството е променило тактиката на работа и се е насочило към дилърите и раздаването на пари.

„Опитахме се да пресечем пътя, да не може едни свободни пари, независимо от техния източник, да бъдат раздадени на хората“, обяви Ганчев. По думите му „репетиция“ за това са били местните избори в Благоевград. „С покриването на всички уязвими места, на които можеха да бъдат раздадени едни пари на хората, видяхме, че този метод работи“, заяви Ганчев. Променен е бил и начинът, по който се обработват сигналите, като по думите му предишната инструкция е била сигнали за нарушения да се приемат след 20 ч. в изборния ден.Проверени са били:

– 5625 места, за които е имало данни, че се купуват гласове;
– 14 264 лица от криминалния контингент;
– 1341 местни лидери на мнение;
– 2421 собственици на фирми;
– 1442 души са задържани за 24 часа;
– 11 734 предупредителни протокола са издадени на хора, за които е имало данни, че подготвят търговия с гласове.

Образуваните досъдебни производства са били в пъти повече от тези за изборите на 4 април. Рашков заяви, че при досегашните избори служителите на МВР са имали ангажимент единствено около транспортирането на машините, без никакви други задачи, свързани с противодействие срещу престъпленията срещу правата на гражданите.

От активността на МВР дори е отчетен спад и на битовата престъпност. В хода на акцията са били открити над 200 души, обявени за издирване.

„Не сме оставили на мира нито един от криминалния контингент да прави това, което е правил, преди всички избори“, каза още Рашков, но уточни, че МВР е използвало само и изключително законни средства и способи, за да елиминира криминалния вот.

„В последните дни недостойни спекулации, че служителите на МВР са карали да подписват декларации. Никой не е задължавал който и да подписва, каквато и да е декларация. Имаме възможност по закона за МВР там, където получим данни, че се подготвя въздействие на хора, да реагираме. Ние сме длъжни да предупредим този, който се очаква да наруши закона, да подпише протокол, който се предвижда в Закона за МВР. Стотици такива протоколи са били подписани“, обяви Рашков и така отговори задочно на обвиненията на ГЕРБ, че по места кметове са били принуждавани от полицията да подписват декларации.

Вашият коментар

Follow by Email
LinkedIn
Share