ОБЩИНИТЕ БОЙКОТИРАТ ВиК АСОЦИАЦИЯТА…

Новините от Монтана пишат днес:

Асоциацията по  ВиК  не съгласува бизнес – плана на „В и К „ ООД – Монтана за периода 2002 – 2026 г. Четири общини бяха  против – Вършец, Георги Дамяново, Чипровци и Медковец, а представителят на община Монтана гласува „въздържал се”. Заедно с дяловете на МРРБ и МОСВ, представлявани от зам. обл. управител Латинка Симова и на общините Бойчиновци, Якимово, Брусарци, Вълчедръм и Лом, подкрепящите бизнес плана събраха 63,5 %, а за съгласуването му бяха нужни 75 %. Така процедурата трябва да бъде повторена.

Преди гласуването управителят на В и К инж. Валери Иванов аргументира предложеното в бизнес плана и най-вече поскъпването на водата. Една от причините са непрекъснато растящите цени на тока. През месец април дружеството е платило 150 000 лв за ток, сега сметката вече е 270 000 лв. Има опасен дисбаланс между цените на тока, които растат непрекъснато   и  на водата, които се определят за дълги периоди и ако това продължи със същите темпове, водните дружества са заплашени от фалит, предупредиха от В и К.

Другият сериозен аргумент за  предложените нови цени са заплатите. В следващите години те трябва да растат средно с 15 %, т. е. за пет години трябва да нараснат двойно. Сега средната заплата в дружеството е 800 лв, 2026 г. трябва да стане 1 600 лв. Но, дори и тогава ще е два пъти по-ниска от средното възнаграждение в енергетиката.

Остаряла , амортизирана мрежа и некачествени ремонти също притискат дружеството. В. Иванов показа част от водопроводна тръба от мрежата в с. Комощица, подменена преди 10 години. Оказва се, че сега тръбите се късат, защото за чиста вода  са поставени канализационни тръби.

2 200  км е дължината на водопроводите в област Монтана, 80% от тях са етернит.  В и К все още няма система за контрол ва потребителите. За кражбите на вода се  разбира обикновено от жалби на съседи. Продължава и битката за плащане на сметки, най-голям процент несъбрани суми има в община Лом.

„Държим се благодарение на Монтана и „Среченска бара”, ако не са потребителите в най-големия град в областта, няма да се справим”, това е заключението на В и К.

Вашият коментар

Follow by Email
LinkedIn
Share