вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домСлед 10 дни...

След 10 дни на аварии, в берковското село Замфирово вече има вода

След 10 дни на непрекъснати аварии и безводие, в село Замфирово, община Берковица, вече има вода, съобщиха от общинската администрация в Берковица и от областната управа в Монтана.

Заради безводието в Замфирово, през последните два дни в Берковица и Замфирово бяха организирани два протеста на граждани, а общинската и държавната власт влязоха в полемика по въпросите на водоснабдяването и наличието на общинско „ВиК“ в Берковица.

От община Берковица съобщиха, че водопроводът, захранващ село Замфирово, е с етернитови тръби и е на повече от 50 години, поради което често аварира. Той се поддържа от общинското „ВиК“ в Берковица, което няма достатъчно средства за подмяната му, но е направило всичко възможно за отстраняване на аварията, според общината. Тя е осигурила вода за битови нужди с водоноски, както и минерална вода за пиене.

От областната управа в Монтана припомниха, че заради отказа на община Берковица да закрие своето общинско ВиК дружество и да се присъедини към ВиК-Монтана, в областта няма консолидация на ВиК сектора и поради това регионът не може да получава средства от ЕС за подмяна на водопроводи и за други инвестиции във водния сектор. В област Монтана няма и единна цена на водата – в Монтана тя е три пъти по-висока, отколкото в Берковица, което е и причината местната власт в Берковица да отказва да закрие своето ВиК дружество, отбелязват от управата.

В засегнатото от безводието през последните 10 дни село Замфирово живеят 1200 души, а през лятото броят им се удвоява. В селото има училище и детска градина, има и фирми, които развиват производства. Заради липсата на вода в последните дни броят на хората е намалял, обявиха от кметството в селото. 

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...