вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домЗа трети път...

За трети път Община Берковица ще връчи награди за най-добра нова книга в конкурса „Йордан Радичков“

За трета поредна година Община Берковица ще връчи Националната литературна награда за най-добра нова книга с разкази на името на Йордан Радичков, съобщи кметът Димитранка Каменова.

За тазгодишното издание на конкурса са изпратени над 40 сборника. Жури в състав академик Владимир Зарев – председател и членове Митко Новков, Елена Алексиева, Силва Хачерян (Министерство на Културата) и Венета Асенова (Община Берковица) е разгледало творбите и е определило 13 автори, отличаващи се с ярка индивидуалност в техните книги. Това са Веселина Седларска с „Гладни сърца“, Виолета Златарева с „Академия за китове“, Йорданка Белева с „Таралежите излизат през нощта“, Йордан Славейков с „Празнично семейство“, Красимир Димовски с „Момичето, което предсказваше миналото“, Луиза Кадиян с „Безупречен свидетел“, Николай Табаков с „Р-р-разкази“, Николай Ценков с „Жираф в чашата“, Радослав Бимбалов с „Млък“, Радослав Парушев с „От тази страна на смъртта“, Светла Георгиева с „Шекспир зад храстите“ и Цветелина Александрова с „Дървета за прегръщане“. Следващата седмица журито ще оповести шест номинации, които ще се борят за голямата награда.

Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на церемония в читалище „Иван Вазов – 1872“ в Берковица на 24 октомври от 15 часа. Носителят на голямата награда ще получи финансова премия от 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов. Журито ще присъди второ и трето място, както и специални награди.

Националната литературна награда на името на Йордан Радичков е част от културния календар на Община Берковица, уточни кметът.

Йордан Радичков, който е единствения българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица и приживе неведнъж е заявявал, че черпи сюжети за творчеството си от своя роден край и от „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име е наречен централният площад в Берковица, в града е открит културен център „Йордан Радичков“, изграден е и паметник на писателя, наречен „Дървото на живота“. Той представлява дърво, на което са изваяни сцени и герои от творчеството на Радичков. 

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...