вторник 29 ноември 2022 г.
No menu items!

Деца от Берковица се...

Община Берковица и РУ на МВР в града подписаха договор за сътрудничество в...

Сборникът „Р-р-разкази“ на Николай...

На поредна литературна вечер на 25 ноември в Берковица ще бъде представен сборникът...

Бракониер е задържан в...

Бракониер на 28 години от монтанското село Смоляновци е задържан вчера в незаконно...

Безплатни изследвания за туберкулоза...

Безплатни изследвания за туберкулоза на хора над 18 години ще има днес в...
НачалоЗа трети път...

За трети път Община Берковица ще връчи награди за най-добра нова книга в конкурса „Йордан Радичков“

За трета поредна година Община Берковица ще връчи Националната литературна награда за най-добра нова книга с разкази на името на Йордан Радичков, съобщи кметът Димитранка Каменова.

За тазгодишното издание на конкурса са изпратени над 40 сборника. Жури в състав академик Владимир Зарев – председател и членове Митко Новков, Елена Алексиева, Силва Хачерян (Министерство на Културата) и Венета Асенова (Община Берковица) е разгледало творбите и е определило 13 автори, отличаващи се с ярка индивидуалност в техните книги. Това са Веселина Седларска с „Гладни сърца“, Виолета Златарева с „Академия за китове“, Йорданка Белева с „Таралежите излизат през нощта“, Йордан Славейков с „Празнично семейство“, Красимир Димовски с „Момичето, което предсказваше миналото“, Луиза Кадиян с „Безупречен свидетел“, Николай Табаков с „Р-р-разкази“, Николай Ценков с „Жираф в чашата“, Радослав Бимбалов с „Млък“, Радослав Парушев с „От тази страна на смъртта“, Светла Георгиева с „Шекспир зад храстите“ и Цветелина Александрова с „Дървета за прегръщане“. Следващата седмица журито ще оповести шест номинации, които ще се борят за голямата награда.

Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на церемония в читалище „Иван Вазов – 1872“ в Берковица на 24 октомври от 15 часа. Носителят на голямата награда ще получи финансова премия от 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов. Журито ще присъди второ и трето място, както и специални награди.

Националната литературна награда на името на Йордан Радичков е част от културния календар на Община Берковица, уточни кметът.

Йордан Радичков, който е единствения българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица и приживе неведнъж е заявявал, че черпи сюжети за творчеството си от своя роден край и от „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име е наречен централният площад в Берковица, в града е открит културен център „Йордан Радичков“, изграден е и паметник на писателя, наречен „Дървото на живота“. Той представлява дърво, на което са изваяни сцени и герои от творчеството на Радичков. 

Get notified whenever we post something new!

spot_img

Create a website from scratch

Just drag and drop elements in a page to get started with Newspaper Theme.

Continue reading

Деца от Берковица се обучават по програмата „Детско полицейско управление“

Община Берковица и РУ на МВР в града подписаха договор за сътрудничество в изпълнение на програмата на МВР за обучение на ученици „Детско полицейско управление“. В продължение на две години 13 деца от 4 ОУ „Георги Сава Раковски“ ще преминат...

Сборникът „Р-р-разкази“ на Николай Табаков ще бъде представен на литературна вечер в Берковица

На поредна литературна вечер на 25 ноември в Берковица ще бъде представен сборникът „Р-р-разкази“ на Николай Табаков, съобщиха от Общината. Книгата спечели специалната награда „Свирепо настроение“ (по едноименния разказ на Йордан Радичков) на третото издание на националния литературен конкурс за...

Бракониер е задържан в незаконно сечище, иззет е автомобил и дърва

Бракониер на 28 години от монтанското село Смоляновци е задържан вчера в незаконно сечище край село Замфирово в община Берковица при акция на полицията и Държавното лесничейство в Берковица, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. От нарушителя са...

Enjoy exclusive access to all of our content

Get an online subscription and you can unlock any article you come across.