четвъртък 1 юни 2023 г.

Изложба на първокласничка се...

Първа самостоятелна изложба „Детство мое“ на първокласничката от второ основно училище „Х. Смирненски“...

Информационни срещи и безплатни...

Информационна кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ започва в община Берковица, съобщиха от...

С шествие, концерт и...

С шествие по централните улици на Берковица, концерт на новата сцена, построена в...

Община Берковица закупи нова...

Община Берковица закупи нова сцена за концерти, спектакли и други изяви по проект...
домНаграда за най-добра...

Награда за най-добра нова книга с разкази в конкурса „Йордан Радичков“ ще връчат в Берковица

За трета поредна година Община Берковица ще връчи Националната литературна награда за най-добра нова книга с разкази на името на Йордан Радичков, съобщи кметът Димитранка Каменова. Церемонията по обявяването на победителите и връчването на наградите ще се състои на 22 октомври в залата на читалище „Иван Вазов“ в града.

За тазгодишното издание на конкурса са изпратени над 40 сборника. Жури в състав академик Владимир Зарев – председател и членове Митко Новков, Елена Алексиева, Силва Хачерян (Министерство на културата) и Венета Асенова (Община Берковица) е разгледало творбите и е определило шестима автори, отличаващи се с ярка индивидуалност в техните книги. Това са Йорданка Белева с „Таралежите излизат през нощта“, Красимир Димовски с „Момичето, което предсказваше миналото“, Луиза Кадиян с „Безупречен свидетел“, Николай Табаков с „Р-р-разкази“, Радослав Бимбалов с „Млък“ и Светла Георгиева с „Шекспир зад храстите“.

Носителят на голямата награда ще получи финансова премия от 1500 лева и статуетка на скулптора Емил Попов. Журито ще присъди второ и трето място, както и специални награди.

Националната литературна награда на името на Йордан Радичков е част от културния календар на Община Берковица, уточни кметът.

Йордан Радичков, който е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица и приживе неведнъж е заявявал, че черпи сюжети за творчеството си от своя роден край и от „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име е наречен централният площад в Берковица, в града е открит културен център „Йордан Радичков“, изграден е и паметник на писателя, наречен „Дървото на живота“. Той представлява дърво, на което са изваяни сцени и герои от творчеството на Радичков. 

Още новини

Изложба на първокласничка се представят в Берковица по повод Деня на детето

Първа самостоятелна изложба „Детство мое“ на първокласничката от второ основно училище „Х. Смирненски“ в Берковица Сияна Иванова бе открита в залата на Етнографския музей в града по повод Международния ден на детето - 1 юни. Малката художничка е пресъздала света...

Информационни срещи и безплатни очни прегледи за диабетици ще има за хората от община Берковица

Информационна кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ започва в община Берковица, съобщиха от местната администрация. В периода от 5 до 19 юни офталмологът д-р Кирил Събчев от Монтана ще проведе срещи с диабетици от Берковица и четири от селата на...

С шествие, концерт и награждаване на културни дейци в Берковица отбелязаха 24 май

С шествие по централните улици на Берковица, концерт на новата сцена, построена в центъра на града и връчване на награди на културни и просветни дейци в Берковица беше отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,...