вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домЙорданка Белева спечели...

Йорданка Белева спечели националната литературна награда „Йордан Радичков“

За трета поредна година Община Берковица връчи националната литературна награда „Йордан  Радичков“ за нова българска книга с разкази. Тя бе присъдена на писателката и поетеса Йорданка Белева за сборника „Таралежите излизат през нощта“.

В продължение на няколко месеца авторитетно жури с председател академик Владимир Зарев разгледа изпратените за конкурса сборници на съвременни български автори, които са общо над 40. В първия етап бяха определени 13 автори, чиито творби се отличават с ярка индивидуалност, а във втория етап от тях останаха шест, които да се борят за голямата награда. Председателят на журито акад. Зарев заяви, че тя е присъдена на Йорданка Белева заради „тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата и умелата игра с езика“. Белева получава статуетката на конкурса и финансова премия от 1500 лева от Община Берковица.

Втора награда в конкурса е присъдена на Светла Георгиева за сборника „Шекспир зад храстите“, а трета на Радослав Бимбалов за сборника „Млък“. Награда за дебют е присъдена на Луиза Кадиян за сборника „Безупречен свидетел“, а специална награда, наречена „Свирепо настроение“ по едноименния разказ на Йордан Радичков, бе присъдена на Николай Табаков за сборника „Р-р-разкази“. Грамота и подарък от организаторите получи Красимир Димовски за книгата „Момичето, което предсказваше миналото“.

Наградата на името на големия български писател Йордан Радичков, който е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, бе учредена през 2020 година. Оттогава ежегодно в конкурса участват 40-50 автори със свои нови книги, екземпляр от които след това остава за фонда на библиотеката в Берковица.

Радичков е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица, а приживе многократно заявява, че черпи сюжети за творчеството си от родния край и „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име са наречени централният площад в Берковица, местната библиотека, разкрит е и културен център „Йордан Радичков“. Този литературен конкурс е поредното нещо, с което почитаме именитият ни земляк, обяви кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...