четвъртък 1 юни 2023 г.

Изложба на първокласничка се...

Първа самостоятелна изложба „Детство мое“ на първокласничката от второ основно училище „Х. Смирненски“...

Информационни срещи и безплатни...

Информационна кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ започва в община Берковица, съобщиха от...

С шествие, концерт и...

С шествие по централните улици на Берковица, концерт на новата сцена, построена в...

Община Берковица закупи нова...

Община Берковица закупи нова сцена за концерти, спектакли и други изяви по проект...
домЙорданка Белева спечели...

Йорданка Белева спечели националната литературна награда „Йордан Радичков“

За трета поредна година Община Берковица връчи националната литературна награда „Йордан  Радичков“ за нова българска книга с разкази. Тя бе присъдена на писателката и поетеса Йорданка Белева за сборника „Таралежите излизат през нощта“.

В продължение на няколко месеца авторитетно жури с председател академик Владимир Зарев разгледа изпратените за конкурса сборници на съвременни български автори, които са общо над 40. В първия етап бяха определени 13 автори, чиито творби се отличават с ярка индивидуалност, а във втория етап от тях останаха шест, които да се борят за голямата награда. Председателят на журито акад. Зарев заяви, че тя е присъдена на Йорданка Белева заради „тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата и умелата игра с езика“. Белева получава статуетката на конкурса и финансова премия от 1500 лева от Община Берковица.

Втора награда в конкурса е присъдена на Светла Георгиева за сборника „Шекспир зад храстите“, а трета на Радослав Бимбалов за сборника „Млък“. Награда за дебют е присъдена на Луиза Кадиян за сборника „Безупречен свидетел“, а специална награда, наречена „Свирепо настроение“ по едноименния разказ на Йордан Радичков, бе присъдена на Николай Табаков за сборника „Р-р-разкази“. Грамота и подарък от организаторите получи Красимир Димовски за книгата „Момичето, което предсказваше миналото“.

Наградата на името на големия български писател Йордан Радичков, който е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, бе учредена през 2020 година. Оттогава ежегодно в конкурса участват 40-50 автори със свои нови книги, екземпляр от които след това остава за фонда на библиотеката в Берковица.

Радичков е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица, а приживе многократно заявява, че черпи сюжети за творчеството си от родния край и „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име са наречени централният площад в Берковица, местната библиотека, разкрит е и културен център „Йордан Радичков“. Този литературен конкурс е поредното нещо, с което почитаме именитият ни земляк, обяви кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Още новини

Изложба на първокласничка се представят в Берковица по повод Деня на детето

Първа самостоятелна изложба „Детство мое“ на първокласничката от второ основно училище „Х. Смирненски“ в Берковица Сияна Иванова бе открита в залата на Етнографския музей в града по повод Международния ден на детето - 1 юни. Малката художничка е пресъздала света...

Информационни срещи и безплатни очни прегледи за диабетици ще има за хората от община Берковица

Информационна кампания „Зрението е всичко! Прегледай се!“ започва в община Берковица, съобщиха от местната администрация. В периода от 5 до 19 юни офталмологът д-р Кирил Събчев от Монтана ще проведе срещи с диабетици от Берковица и четири от селата на...

С шествие, концерт и награждаване на културни дейци в Берковица отбелязаха 24 май

С шествие по централните улици на Берковица, концерт на новата сцена, построена в центъра на града и връчване на награди на културни и просветни дейци в Берковица беше отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,...