вторник 29 ноември 2022 г.
No menu items!

Деца от Берковица се...

Община Берковица и РУ на МВР в града подписаха договор за сътрудничество в...

Сборникът „Р-р-разкази“ на Николай...

На поредна литературна вечер на 25 ноември в Берковица ще бъде представен сборникът...

Бракониер е задържан в...

Бракониер на 28 години от монтанското село Смоляновци е задържан вчера в незаконно...

Безплатни изследвания за туберкулоза...

Безплатни изследвания за туберкулоза на хора над 18 години ще има днес в...
НачалоЙорданка Белева спечели...

Йорданка Белева спечели националната литературна награда „Йордан Радичков“

За трета поредна година Община Берковица връчи националната литературна награда „Йордан  Радичков“ за нова българска книга с разкази. Тя бе присъдена на писателката и поетеса Йорданка Белева за сборника „Таралежите излизат през нощта“.

В продължение на няколко месеца авторитетно жури с председател академик Владимир Зарев разгледа изпратените за конкурса сборници на съвременни български автори, които са общо над 40. В първия етап бяха определени 13 автори, чиито творби се отличават с ярка индивидуалност, а във втория етап от тях останаха шест, които да се борят за голямата награда. Председателят на журито акад. Зарев заяви, че тя е присъдена на Йорданка Белева заради „тази невероятна, доведена до съвършенство сложност на простотата и умелата игра с езика“. Белева получава статуетката на конкурса и финансова премия от 1500 лева от Община Берковица.

Втора награда в конкурса е присъдена на Светла Георгиева за сборника „Шекспир зад храстите“, а трета на Радослав Бимбалов за сборника „Млък“. Награда за дебют е присъдена на Луиза Кадиян за сборника „Безупречен свидетел“, а специална награда, наречена „Свирепо настроение“ по едноименния разказ на Йордан Радичков, бе присъдена на Николай Табаков за сборника „Р-р-разкази“. Грамота и подарък от организаторите получи Красимир Димовски за книгата „Момичето, което предсказваше миналото“.

Наградата на името на големия български писател Йордан Радичков, който е единственият българин, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература, бе учредена през 2020 година. Оттогава ежегодно в конкурса участват 40-50 автори със свои нови книги, екземпляр от които след това остава за фонда на библиотеката в Берковица.

Радичков е роден в берковското село Калиманица, учил е в Берковица, а приживе многократно заявява, че черпи сюжети за творчеството си от родния край и „прекрасния български северозапад“. След смъртта му на негово име са наречени централният площад в Берковица, местната библиотека, разкрит е и културен център „Йордан Радичков“. Този литературен конкурс е поредното нещо, с което почитаме именитият ни земляк, обяви кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Get notified whenever we post something new!

spot_img

Create a website from scratch

Just drag and drop elements in a page to get started with Newspaper Theme.

Continue reading

Деца от Берковица се обучават по програмата „Детско полицейско управление“

Община Берковица и РУ на МВР в града подписаха договор за сътрудничество в изпълнение на програмата на МВР за обучение на ученици „Детско полицейско управление“. В продължение на две години 13 деца от 4 ОУ „Георги Сава Раковски“ ще преминат...

Сборникът „Р-р-разкази“ на Николай Табаков ще бъде представен на литературна вечер в Берковица

На поредна литературна вечер на 25 ноември в Берковица ще бъде представен сборникът „Р-р-разкази“ на Николай Табаков, съобщиха от Общината. Книгата спечели специалната награда „Свирепо настроение“ (по едноименния разказ на Йордан Радичков) на третото издание на националния литературен конкурс за...

Бракониер е задържан в незаконно сечище, иззет е автомобил и дърва

Бракониер на 28 години от монтанското село Смоляновци е задържан вчера в незаконно сечище край село Замфирово в община Берковица при акция на полицията и Държавното лесничейство в Берковица, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. От нарушителя са...

Enjoy exclusive access to all of our content

Get an online subscription and you can unlock any article you come across.