петък 31 март 2023 г.
No menu items!

Двама мъже от Берковица...

Баща и син от квартал „Раковица“ в Берковица са арестувани при акция на...

Дете на 8 години...

Осемгодишният Велислав Захариев от Берковица участва на открит международен турнир по шахмат за...

Мъж от Берковица е...

Мъж на 56 години от Берковица е задържан днес за престъпления срещу политическите...

Обществени и многофамилни жилищни...

През последните няколко години община Берковица се възползва максимално от програмите на ЕС...
НачалоУчилищата в Шуменска...

Училищата в Шуменска област предлагат прием в 64 паралелки в осми клас за учебната 2023 – 2024 г.

Държавният план-прием в училищата в Шуменска област за следващата учебна година беше одобрен от членовете на постоянната комисия по заетостта, която заседава в Националния пресклуб на БТА в областния град днес. Учебните заведения в региона предлагат прием в 64 паралелки в осми клас за учебната 2023 – 2024 г. 

Обобщеното предложение на Регионалното управление на образованието (РУО) за държавен план-прием за учебната 2023 – 2024 г. в училищата в Шуменско, включващо прием на ученици в пети, осми и допълнителен държавен прием в 11-ти клас, бе представено от Николай Русев – старши експерт обществени науки в РУО. Той съобщи, че през настоящата учебна година в Шуменско завършват седми клас 1438 ученици, които ще могат да избират да се обучават в общо 64 паралелки.

По думите му предложени за реализиране в осми клас са 29 професионални паралелки с петгодишен срок на обучение, като 22 от тези паралелки са в професионалните гимназии във Велики Преслав, Нови пазар и Шумен, а седем са в средни училища в с. Никола Козлево, Нови пазар, Смядово и Шумен. Три са професионалните паралелки с тригодишен срок на обучение в обединени училища в общините Шумен и Каспичан. Учениците, решили да продължат обучението си в някоя от професионалните паралелки, могат да избират между 39 различни комбинации от училище, професия и специалност. 26 от предложените специалности от професии принадлежат към STEM-направление. За учебната 2023-2024 година в училищата от област Шумен не се планира прием на ученици за обучение по дуална система. Този факт началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева обясни със затруднения и недостатъчно успешно партньорство между училищата и фирмите. 

Десет от предложенията са за обучение по професии, за които има недостиг на пазара на труда. Има и една паралелка, която Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт в Шумен предлага на учениците ново за областта обучение – „техник по автоматизация, автоматизация на непрекъснато производство“, каза Русев пред журналисти след заседанието. 

Предложените профилирани паралелки са общо 32, от които 29 са с петгодишен срок на обучение и три – с тригодишен срок на обучение. 21 от профилираните паралелки принадлежат към STEM-направление. Училищата предлагат обучение по профилите чужди езици, хуманитарни науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика.

Обобщеното предложение на РУО – Шумен за държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. включва и прием в пети клас – в две паралелки в ППМГ „Нанчо Попович“ в  Шумен, както и допълнителен държавен план-прием в 11-и клас – прием в общо три паралелки в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица, СУ „Георги Ст. Раковски“ в  Каолиново и в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен, бе съобщено на заседанието. 

Get notified whenever we post something new!

spot_img

Create a website from scratch

Just drag and drop elements in a page to get started with Newspaper Theme.

Continue reading

Двама мъже от Берковица са арестувани за купуване на гласове

Баща и син от квартал „Раковица“ в Берковица са арестувани при акция на полицията за противодействие на битовата престъпност и купения вот, проведена вчера в целия регион Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В дома на по-възрастния...

Дете на 8 години от Берковица стана най-добре представил се шахматист до 16 години на международен турнир

Осемгодишният Велислав Захариев от Берковица участва на открит международен турнир по шахмат за възрастни в Димитровград (Сърбия) и стана най-добре представилият се състезател до 16 години, съобщиха от общината в Берковица. В конкуренцията на състезатели от шест страни от водещи...

Мъж от Берковица е задържан за купуване на гласове

Мъж на 56 години от Берковица е задържан днес за престъпления срещу политическите права на гражданите – купуване на гласове, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. При полицейска акция срещу битовата престъпност в област Монтана и след подаден...

Enjoy exclusive access to all of our content

Get an online subscription and you can unlock any article you come across.