вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домУчилищата в Шуменска...

Училищата в Шуменска област предлагат прием в 64 паралелки в осми клас за учебната 2023 – 2024 г.

Държавният план-прием в училищата в Шуменска област за следващата учебна година беше одобрен от членовете на постоянната комисия по заетостта, която заседава в Националния пресклуб на БТА в областния град днес. Учебните заведения в региона предлагат прием в 64 паралелки в осми клас за учебната 2023 – 2024 г. 

Обобщеното предложение на Регионалното управление на образованието (РУО) за държавен план-прием за учебната 2023 – 2024 г. в училищата в Шуменско, включващо прием на ученици в пети, осми и допълнителен държавен прием в 11-ти клас, бе представено от Николай Русев – старши експерт обществени науки в РУО. Той съобщи, че през настоящата учебна година в Шуменско завършват седми клас 1438 ученици, които ще могат да избират да се обучават в общо 64 паралелки.

По думите му предложени за реализиране в осми клас са 29 професионални паралелки с петгодишен срок на обучение, като 22 от тези паралелки са в професионалните гимназии във Велики Преслав, Нови пазар и Шумен, а седем са в средни училища в с. Никола Козлево, Нови пазар, Смядово и Шумен. Три са професионалните паралелки с тригодишен срок на обучение в обединени училища в общините Шумен и Каспичан. Учениците, решили да продължат обучението си в някоя от професионалните паралелки, могат да избират между 39 различни комбинации от училище, професия и специалност. 26 от предложените специалности от професии принадлежат към STEM-направление. За учебната 2023-2024 година в училищата от област Шумен не се планира прием на ученици за обучение по дуална система. Този факт началникът на Регионалното управление на образованието Светлана Милева обясни със затруднения и недостатъчно успешно партньорство между училищата и фирмите. 

Десет от предложенията са за обучение по професии, за които има недостиг на пазара на труда. Има и една паралелка, която Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт в Шумен предлага на учениците ново за областта обучение – „техник по автоматизация, автоматизация на непрекъснато производство“, каза Русев пред журналисти след заседанието. 

Предложените профилирани паралелки са общо 32, от които 29 са с петгодишен срок на обучение и три – с тригодишен срок на обучение. 21 от профилираните паралелки принадлежат към STEM-направление. Училищата предлагат обучение по профилите чужди езици, хуманитарни науки, икономическо развитие, софтуерни и хардуерни науки, предприемачески, математически, природни науки, изобразително изкуство, музика.

Обобщеното предложение на РУО – Шумен за държавен план-прием за учебната 2023/2024 г. включва и прием в пети клас – в две паралелки в ППМГ „Нанчо Попович“ в  Шумен, както и допълнителен държавен план-прием в 11-и клас – прием в общо три паралелки в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ във Върбица, СУ „Георги Ст. Раковски“ в  Каолиново и в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранителни технологии в Шумен, бе съобщено на заседанието. 

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...