вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домОстава в сила...

Остава в сила обявеното бедствено или частично бедствено положение в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново; пострадалите ще получат помощ от държавата

Остава в сила обявеното бедствено или частично бедствено положение в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Няма данни за пострадали хора. През целия ден военнослужещи и пожарникари оказваха помощ на населението. 

Нанесени са щети по инфраструктурата в трите общини

Поройният дъжд, който падна снощи в някои части на област Монтана, е нанесъл щети по инфраструктурата в трите общини, съобщи днес областният управител Валери Димитров.

Най-големи са щетите в община Берковица, където стихията е отнесла настилките от няколко улици и е наводнила мазетата, приземните етажи и дворовете на много хора в квартал „Стара планина“ и в централната част на града. Наводнени са също и обществени сгради – помещения на детска градина, на училище и на полицейското управление.

В община Георги Дамяново има повредени улични настилки и наводнени къщи и дворове в селата Меляне и Гаврил Геново.

В община Монтана от пороя са засегнати улици в селата Клисурица, Долна Рикса и Смоляновци. Затворен е път между селата Клисурица и Долна Рикса, който е подкопан от водата.

Живеещите в 30 къщи в село Клисурица снощи са били евакуирани и настанени при свои роднини в Монтана, тъй като нивото на язовир „Клисурица“ е станало опасно високо и водата е стигнала до ръба му. След намесата на спасителите от Монтана нивото е понижено и днес хората са се завърнали в домовете си.

На всички засегнати от стихията места работят екипи на местните общини, на Областното пътно управление от Монтана, на пожарната и полицията. 

От Община Берковица заявиха за медиите, че по първоначални данни щетите в града са поне двойно повече в сравнение с предишните два пороя на първи и четвърти юни, когато те бяха оценени на приблизително 1,5 милиона лева.   

Военнослужещи се включиха в разчистването 

По разпореждане на министъра на отбраната Тодор Тагарев близо 100 военнослужещи и техника от състава на 10-и механизиран батальон – Враца се включиха в дейностите по преодоляване на последиците от наводнението в Берковица. Военнослужещи ще продължат да помагат на пострадалите и утре. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология за утре е обявен жълт код за валежи в Монтана и Враца. 

Правителството предприема спешни мерки

Премиерът Николай Денков се срещна днес с ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения. Министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на отбраната, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ докладваха на акад. Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки.   

От Министерския съвет съобщиха, че ще бъдат предприети спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица, област Монтана, и в ботевградското село Врачеш. Премиерът акад. Николай Денков ще изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения, съобщиха още от кабинета. 

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни е необходима бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск, посочиха от правителствената пресслужба. 

По-късно през деня министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди 24-часово наблюдение на язовирите на територията на страната, върху които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор осъществява контрол.

Помощ за пострадалите 

По разпореждане на министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще окажат максимално бързо подкрепа на хората, пострадали от наводнението в общините Берковица и Монтана, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

От днес социални работници започнаха обход на засегнатите имоти и съдействаха на нуждаещите се в община Берковица да подадат заявления за кандидатстване за еднократна помощ до 1512 лева. Тя се отпуска за покриване на инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените от пороя щети. Създадена е организация финансовата подкрепа да бъде отпусната до края на месец юни.

Българският Червен кръст също съобщи, че подготвя програма в помощ на пострадалите хора от наводненията в Берковица и други общини в област Монтана. Областната структура на БЧК в Монтана вече получи различна помощ и активно раздава на засегнатите каквото им е необходимо на първо време, каза председателят на организацията Христо Григоров. По думите му в потърпевшите общини има и доброволци, които помагат за разчистването. Програмата в помощ на пострадалите ще бъде готова през следващата седмица, уточни Григоров.

Прокуратурата се самосезира 

Междувременно Окръжната прокуратура в Монтана се самозсезира след публикации в медиите за бедственото положение в Берковица и започна проверка на обстоятелствата около възникването на критичната ситуация, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

Проверка е възложена на органите на Областната дирекция на МВР в Монтана, като следва да се извърши съвместно с Областна администрация Монтана, Регионална здравна инспекция – Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана. Те трябва да установят причините за възникналото бедствено положение и, по-конкретно, дали е имало непочистени участъци от улици, задръстени корита на реки и други. Проверката трябва да конкретизира длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска в Берковица, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения са пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

При проверката ще се проследят предприетите действия от общината за преодоляване последствията от бедствието, за оказването на помощ на пострадалите и за описването на щетите.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...