вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домНови проливни дъждове...

Нови проливни дъждове падат в Монтанско, в две села има наводнени къщи

Нови проливни дъждове падат от следобедните часове в област Монтана, в селата Боровци в община Берковица и Черкаски в община Вършец в момента се отводняват дворове, мазета и приземни етажи на няколко къщи, съобщи за медиите Ивайло Цветанов от Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана.  

Тези къщи се намират до корита на малки местни реки, които са притоци на река Огоста. Кметовете в селищата, през които минават реки или се намират до язовири, са информирани да предупредят хората около водоемите за възможни наводнения и евакуация в случай на нужда, уточни Цветанов. Към момента в региона няма евакуирани, бедстващи или пострадали хора, но дъждът продължава да вали, а земята е мокра и трудно поема нови количества вода, посочи Цветанов.

Язовир „Огоста“ край Монтана, който е вторият по големина язовир у нас и на Балканите, има свободен обем и поема новите дъждовни води, идващи от склоновете на Стара планина. В момента в язовира има около 357 милиона кубически метра вода, при максимално възможен обем от 506 млн. куб.метра. До най-високата кота има още около 5 метра и „Огоста“ не представлява опасност.

Водата в язовир „Смирненски“ до едноименното село в община Брусарци е близо до преливника, но се изпомпва с хидромодул на пожарната от Монтана. Язовир „Клисурица“ до едноименното село в община Монтана също се изпомпва и хидромодул и засега не създава опасност от преливане. На 12 юни този язовир стигна близо до ръба на стената и се наложи евакуация на 30 души от село Клисурица, но след това те се завърнаха по домовете си, припомни Цветанов.

Проливните дъждове от началото на юни предизвикаха наводнения в Берковица и няколко села от общините Монтана и Георги Дамяново. Водата отнесе настилки от улици, подкопа и прекъсна пътища, повреди мостове и друга инфраструктура. Наводнени бяха много частни имоти, а също и обществени сгради. В момента в Берковица работят 100 военни от Българската армия, които прочистват дерета, корита на реки и улици. В града работят също екипи на пожарната, на Областното пътно управление от Монтана и на общината.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...