вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домЦената на водата,...

Цената на водата, доставяна от ВиК-операторите в Монтана и Берковица, се повишава, но остава с разлика между двете дружества

Цената на водата, доставяна в област Монтана от ВиК-операторите в Монтана и Берковица, ще се повиши от 1 януари 2024 година, съобщиха за медиите управителите на двете дружества.

В момента в десетте общини, в които вода доставя ВиК-Монтана, цената е 2,462 лева за кубичен метър без ДДС, канал и пречистване. Предложението, което КЕВР ще обсъди на 22 декември за нова цена, е 2,978 лева за кубик без ДДС, канал и пречистване.

Крайната цена, която в момента плащат потребителите в градовете Монтана и Вършец, където има пречиствателни станции, е 4,136 лева за кубичен метър с ДДС, канал и пречистване. Предвижда се новата цена за услугата да стане 4,958 лева. В Лом, където няма пречиствателна станция, сегашната цена за вода и канал е 3,279 лева за кубичен метър, а се предвижда да стане 3,955 лева за кубик. В останалите селища на област Монтана, където няма пречиствателни станции, цената е 2,954 лева за кубичен метър, а се предвижда да стане 3,574 лева за кубик, съобщи за медиите управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов.

Писмено становище с несъгласие с предложената нова цена на водата разпространи в социалните мрежи община Чипровци, която е сред акционерите във ВиК-Монтана, но има малък процент и на практика не може да влияе върху вземаните решения. В момента ВиК-Монтана е с 51 процента държавно участие, а останалите 49 процента са на 10-те общини от региона.

В община Берковица, където вода доставя ВиК-Берковица, крайната цена на кубичен метър в момента е 1,26 лева, а се предвижда да стане 2,27 лева за кубик. Макар да има голямо покачване, то цената на водата, предлагана от общинското ВиК в Берковица, пак ще е най-ниската в страната, заяви за медиите управителят на ВиК-Берковица Радослав Младенов.

Според двамата управители на ВиК-дружествата в област Монтана, новата цена следва техните бизнес-планове и отчита инфлацията през 2023 година. Тази цена е определена от КЕВР и те я приемат, тъй като ще позволи повече инвестиции в поддържането на ВиК-мрежата. Управителите не коментираха социалната поносимост на новата цена на водата, която се очаква да влезе в сила от новата година.

ВиК-Берковица се отделя от ВиК-Монтана през 1998 година в знак на несъгласие с високата цена на водата, налагана от ВиК-Монтана за цялата област Монтана. Оттогава разликата на двата оператора постепенно расте и сега вече е в пъти.

Управителят на ВиК-Берковица Радослав Младенов съобщи за медиите, че в почти цялата община Берковица водата стига да потребителите по гравитачен начин и разходите за доставката са малки. Това позволява дружеството да поддържа по-ниска цена на водата и да не се създава социално напрежение сред хората. Общината е успяла да смени по различни проекти около 80 процента от водопроводните тръби в град Берковица и по-големите села. Довеждащите водопроводи обаче са стари и често по тях се губи 60-70 процента от подаваната вода. Когато се стигне до критична ситуация и недостиг на пари, Община Берковица помага със средства на общинското ВиК в града. Радослав Младенов твърди, че ВиК-Берковица не бива да се закрива, защото ако пак премине към ВиК-Монтана, това ще значи цената да стане каквато е в Монтана и останалите селища от региона, и ще има огромно обществено недоволство. Подобни опити през годините е имало и са следвали протести на хората от Берковица и блокиране на шосето София – Берковица – Монтана през прохода Петрохан. Община Берковица чрез своя Общински съвет и кметовете през годините многократно е изказвала позиция, че общинското ВиК-дружество трябва да остане.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов съобщи за медиите, че заради липсата на консолидация на ВиК-сектора и на един ВиК-оператор, дружеството няма възможност да ползва европейски средства за подмяна на водопроводната мрежа в региона. На много места тръбите са стари, загубите на вода са големи, а и често се стига до аварии, които струват много сили и средства на ВиК-Монтана. Особено тежко е положението в Община Лом, където довеждащият водопровод до града често аварира и въпреки усилията на екипите на водното дружество се случва безводието да продължава повече от няколко часа.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...