вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домОсемгодишният Велислав Захариев...

Осемгодишният Велислав Захариев от Берковица спечели турнира по ускорен шах „Коледни звезди“ в конкуренцията на деца до 14-годишна възраст

Осемгодишният Велислав Захариев от Берковица спечели първо място на турнира по ускорен шах „Коледни звезди“, проведен в последните дни в София, съобщиха от общината в Берковица.

Талантливото дете от Берковица е спечелило 6,5 точки от седем възможни точки, като се е състезавало с момчета и момичета до 14-годишна възраст.

Бащата на Велислав Захариев – Димитър Захариев, съобщи за медиите,  че този турнир е поредният, спечелен от сина му. Само преди месец той печели първото място в своята възрастова група и трето в тази до 10 години на турнира „Шахматни надежди“ в София.

Велислав е спечелил първия си турнир по шах още на 5 години, а на 6 и на 7 години на два пъти става шампион на България за деца до 8 години. Представя България на турнир на Европейския съюз и печели второ място в своята възрастова група. Достига до седмо място по рейтинг в света за деца на своята възраст. Играе и на много турнири за възрастни, където трупа опит и рутина и често постига победи и ремита с обиграни противници.

Понеже в Берковица няма шахматен клуб, където Велислав да тренира, в момента той тренира онлайн при треньори от София и Велико Търново. Състезава се за шахматен клуб от София.

Бащата на Велислав Захариев благодари на община Берковица за подкрепата за изявите на талантливото дете. Основната част от средствата за участие в турнири обаче се поема от семейството – родители, баби и дядовци.  Димитър Захариев работи като полицай в Районното управление на МВР в Берковица и е основният спътник на Велислав по турнирите в България и чужбина.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...