вторник 27 февруари 2024 г.

Деца от Берковица откриха...

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха...

Три училища от Берковица...

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са...

Мултимедийни презентации за Левски...

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и...

Ученици от Берковица почистиха...

Ученици от Лесотехническата професионална гимназия в Берковица първи се включиха в обявената от...
домЦената на водата...

Цената на водата в Монтана се покачи от 4,14 на 4,96 лева за кубик, потребители я смятат за висока

Цената на водата, която продава „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК) в Монтана в десет от 11-те общини на областта, се покачи от 1 януари 2024 година от 4,14 лева за кубичен метър с ДДС, канал и пречистване на 4,96 лева за кубичен метър.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов заяви за медиите, че цената следва бизнес-плана на дружеството и е предложена и одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според него повечето средства, които ВиК-Монтана ще събира от повишената цена на водата, ще отидат за покриване на увеличението на минималната работна заплата от началото на тази година. Той съобщи, че около 60 процента от работещите във ВиК-Монтана са на минимална работна заплата. Иванов коментира, че е рано да се правят планове за инвестиции и други разходи.

Няколко общини от региона, които са акционери във ВиК-Монтана с малък процент, изразиха писмено несъгласие с новата цена на водата. В Чипровци заявиха, че водата идва по гравитачен начин до повечето потребители в общината, разходите за това са малки и за тях не е приемливо цената да се покачва.

Потребители от Монтана и Вършец, където има пречиствателни станции и новата цена е 4,96 лева за кубичен метър, заявиха пред наш репортер, че не са доволни от увеличението. Според Георги Петров е нормално едно четиричленно семейство да изхарчи около 30 кубика за месец, а това ще значи да се плати сметка около 150 лева за вода. Възможно е сметката за вода да надхвърли тази за ток, а според него това не е нормално, тъй като водата е продукт от природата, има го в изобилие и не може да струва толкова скъпо. Елена Георгиева заяви, че заплатите на повечето хора в региона са близки до минималните, има и много безработни и тази цена е прекалено висока, а същевременно водата е жизненоважна за всички и без нея не може.

В община Берковица, където действа местно ВиК-дружество, цената на водата от началото на тази година се покачва от 1,26 лева на 2,27 лева за кубичен метър. Макар увеличението да е голямо, цената остава най-ниската в България. В община Берковица водата идва гравитачно до повечето от потребителите и няма големи разходи. Управителят на дружеството в Берковица Радослав Младенов заяви за медиите, че новата цена ще позволи повече инвестиции във водопроводната мрежа, която към момента е сменена на 80 процента. Той припомни, че ВиК-Берковица се отдели от ВиК-Монтана през 1998 година в знак на несъгласие с налаганата обща цена на водата за целия регион. От тогава разликата в цената на двете дружества е голяма, като на моменти достигаше три пъти.

Управителят на ВиК-Монтана Валери Иванов съобщи за медиите, че заради липсата на консолидация на ВиК-сектора и на един ВиК-оператор, дружеството няма възможност да ползва европейски средства за подмяна на водопроводната мрежа в региона. На много места тръбите са стари, загубите на вода са големи, а и често се стига до аварии, които струват много сили и средства на ВиК-Монтана. Особено тежко е положението в община Лом, където довеждащият водопровод до града често аварира и въпреки усилията на екипите на водното дружество се случва безводието да продължава повече от няколко часа.

Още новини

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция в местната община

Деца от четвърти клас на Трето основно училище „Иван Вазов“ в Берковица подредиха в сградата на местната община изложба, посветена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Изложбата „Търновската конституция“ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който...

Три училища от Берковица ще обновят спортните си бази с финансиране от МОН

Проекти на три училища от община Берковица за обновление на спортната база са одобрени за финансиране от Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от общината в Берковица. В Четвърто основно училище “Георги С. Раковски” ще бъде реновирана спортна площадка...

Мултимедийни презентации за Левски гледат деца в Берковица

През цялата седмица от 19 до 23 февруари деца от различни училища и детски градини от Берковица посещават къщата-музей на Иван Вазов в града и гледат филм и мултимедийна презентация за Левски под надслов: „Да разкажем за Васил Левски,...